2015. szeptember 16., szerda

Első csakra, Gyökér csakra – Muladhara (A gyökereket tápláló)


A gyökércsakra a fizikai biztonságérzettel, bizalommal áll kapcsolatban. A biztonság, a pénz, az otthon, a munkánkkal teremthető létbiztonság kérdései, tudat alatt megbúvó félelmeink, szorongásaink kapcsolhatók ehhez a csakrához. 

Az ezekhez a témákhoz kapcsolódó félelmek – hogy fizikai szükségleteid kielégítődnek-e – összezsugorítja a gyökércsakrát, sötétté és szennyezetté téve azt. Valósággal elfojtódik, amikor a gondolatok állandóan a pénz, a karrier és a vagyon körül forognak, így egy állandó hiányérzet jelentkezik. Egy elzáródott gyökércsakra általában önmagát beteljesítő jóslatként vonzza a pénzügyi gondokat. 

A gyökércsakra egészsége érdekében fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt az aktivitás és a passzivitás között. Ha ez a központ állandóan túl aktív, akkor elvonja a az energiát a létfontosságú szervekből, így azok működése kárt szenved. Ha viszont túl ritkán aktivizáljuk ezt a csakránkat akkor energiahiány lép fel, a test többi része nem kap elég életerőt.  

Az első csakra az egész csakrarendszer legfőbb energiaellátója, azt is mondhatjuk ez a test erőműve. 

Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját egészséges áramlásba tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozogni és rendszeresen meg kell tisztítani az egész életünket. A böjt és a szauna nagyon sokat tud segíteni a test mérgektől való megtisztításában. Viszont nem csak a testünknek van szüksége tisztításra, hanem a közvetlen környezetünknek is. Évente egyszer lomtalanítást kellene rendezni és elengedni azokat a fizikai dolgokat, amikre már nincs szükség. Ezáltal mind testileg mind lelkileg megkönnyebbülünk, felszabadulunk. 

Az anyaghoz való kapcsolódásod energiaközpontja, ehhez a csakrához taroznak az alábbi tanulási folyamatok: A saját eredet, A gyökerek megtalálása, A földdel való kapcsolat, Az Ősbizalom, Az anyagi stabilitás, A testtudat, Az önfenntartás, Az aktivitás, A szülés, A születés, Az életigenlés.  

A gyökér csakra szimbolikus értelemben hasonló a fa gyökereihez, ugyanúgy ahogyan azok a fát biztosan a földhöz kötik. A földet mélyen behálózó gyökerek miatt a fát a legnagyobb vihar sem tépheti ki megszokott helyéről. Amikor ez a csakra kiegyensúlyozottan működik, megfelelően földeltek vagyunk, biztonságban érezzük magunkat és szilárdan állunk a lábunkon. Képesek vagyunk a jelenben lenni, és a mindennapokban helyt állni.Ha a gyökércsakra nyitott és harmonikusan működik, stabilan, biztos lábbal állunk a földön („le vagyunk földelve”). Bízunk magunkban és az életben. Bolygónkat nem valamiféle veszélyes helynek tekintjük, ahol állandóan küzdenünk kell az életben maradásért, hanem épp ellenkezőleg: a létfenntartást és a biztonságot jelenti számunkra.

 A gyökércsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:

Hasmenés: Mindig a félelem vagy a bizonytalanság tünete, ha nem külső mérgezésről van szó. Az illető nem képes elengedni.

Fogínygyulladás: Gyakran az ősbizalom hiánya okozza. A fogínygyulladást okozhatja a C-vitamin hiánya is.

Hátproblémák: Egyenesség és tartásproblémák. Mennyire biztosan viselkedünk és járunk az életben? A bűntudat is okozhat hátfájdalmakat, hisz tonnányi bűnt hordozhat a hátán az érintett. Ezt a bűntudatot főként a gyökércsakrához tartozó meditációkkal oldhatjuk fel.

Hideg végtagok: Az életenergia túl gyengén áramlik az érintett területen. Gyakorlatokkal kell aktiválni a gyökércsakrát, hogy az alvó energiát felébresszük.

Lábfej: A lábfejjel kapcsolatos valamennyi probléma, földelési problémára utal. El kell gondolkozni azon a kérdésen, hogy, hogyan is birkózom meg a hétköznapokkal?

Székrekedés: Állandó stresszre utal. Az elengedéstől való félelem váltja ki.

Vesekő: sokáig fennálló stressz váltja ki. Aki nem tud elengedni, az megkeményedik, ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.

Érzelmek, lelki működési zavarok is felléphetnek, ha valamelyik csakránkkal gondok vannak, s mindegyik csakrához egyfajta temperamentum is tartozik, ami a gyökércsakra esetében a flegmatikusság.

A gyökércsakra lelki betegsége: Félelmek. Depresszió. Alvászavar. Fogbetegségek (agresszió) 

A gyökércsakra tisztítása
  • Felmenőkkel és utódokkal való kapcsolatunk rendezése.
  • Testünk elfogadása.
  • Egészségünk megőrzése (az immunrendszer folyamatos erősítése, méregtelenítés, testmozgás, csontkovácsolás, masszázs, jóga stb.).
  • A bizalom kialakítása önmagunk és az élet iránt (meditációval, önvizsgálattal).
  • A természetben való feloldódás – tartózkodjunk minél többet a szabadban, és valamennyi érzékszervünkkel igyekezzünk megtapasztalni azt!
  • Hangterápia – monoton zene, különösen a dobszó; természeti népek zenéi.
  • Színterápia – viseljünk pirosat, illetve földszíneket; aludjunk ilyen színű ágyneműben!
  • Táncterápia – erőteljes lábmozdulatokat igénylő tánc során igyekezzünk minél szorosabb kapcsolatot kialakítani a földdel; közben képzeljük el azt, hogy a bolygónk középpontjából érkező vörös színű fény a lábunkon keresztül a gyökércsakránkba áramlik, s megtisztítja azt!
  • Aromaterápia: cédrus, szegfűszeg, pacsuli, mirha, levendula, pézsma.
  • Drágakő-terápia: achát, gránát, hematit (akár magunkon vagy magunknál hordva, akár a környezetünkben elhelyezve).


A földelést segítő imagináció:

Ülj egyenes háttal egy széken, és a talpaid a talajon legyenek. Csukd be a szemed, és figyeld a lélegzeted, ahogy a levegő ki- és beáramlik az orrodon keresztül. Képzeld el, hogy spirális fényszálak indulnak el a Föld középpontja felé, a férfiaknál az egyes, nőknél a kettes csakrából. Képzeld el, hogy a fényszálakon keresztül összekötődsz a Földanyával, Belégzéskor fölveszed a Föld energiáit,
Kilégzéskor szétoszlanak az aurádban. Néhány percig folytasd a gyakorlatot, utána köszönd meg a segítséget Földanyának.
Figyeld a légzésed, mint az elején, majd néhány mély lélegzet után nyisd ki a szemed.

Gyökércsakra harmonizálása:

 - Mantrával: LAM
 - Színterápiával: vörös
 - Drágakőterápiával: achát, hematit, gránit, jáspis, rubin
 - Aromaterápiával: szegfűszeg, cédrus

A természet érzékelésével: napfelkelte, naplemente látványa, a természet és a friss föld illatának belélegzése, piros zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése