2015. november 11., szerda

Napfonat csakra - Összpontosult életenergia


Az érzelmi érzékenység és személyes erő központja. Szenvedélyeink és saját énünk irányítója, mely tartalmazza az önbecsülés kibontakoztatásával kapcsolatos energiát is. A korábbi két csakrához hasonlóan elsősorban az erő fizikai megnyilvánulásait befolyásolja. Míg az első csakra a csoportos-törzsi energiákra, a második csakra pedig az Én és az emberek között áramló erőkre rezonál, addig a harmadik csakra saját személyes erőnk külvilághoz való viszonyával áll összefüggésben.

A harmadik csakra felelős azért, mennyire tudjuk kreatívan kifejezni önmagunkat, mennyire vagyunk nyitottak másokkal, mennyire egészséges a hatalom és uralkodási iránti vágyunk, milyen mértékben tudjuk igazi egyéniségünket megmutatni a világnak. Ha jól működik a csakra egészséges az önértékelésünk, önfegyelemmel bírunk, feszít bennünket az ambíció, válsághelyzeteket könnyedén kezelünk, bátran vállaljuk a változás kockázatát.

Megfelelő működés esetén boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük megfelelően cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk. Ha egészséges az energiaáramlás, akkor képesek vagyunk megteremteni a számunkra megfelelő egzisztenciát, és megvan bennünk a kellő merészség, keressük a kihívásokat, hogy próbára tegyük magunkat, kellő mértékű öntudattal rendelkezünk, és mások is éppúgy értékelnek minket, mint mi magunkat. Ha megfelelően működik, remek hangulatban vagyunk, élvezzük a munkánkat, szárnyal a kreativitásunk.  

A napfonat csakra gyengesége túlzott hatalom iránti vággyal tölt el minket, mert azt érezzük, nem értékelnek eléggé. Elégedetlenek vagyunk a világgal, csakis önmagunkkal, a saját akartunkkal és önérvényesítésünkkel törődünk, nincs elég önbizalmunk, esetleg félünk megmutatni magunkat, és elmenekülünk az olyan helyzetek elől, amelyek kihívásnak, erőpróbának számítanak. Szégyenkezünk, szorongunk és ezáltal növekszik belső feszültségünk. 

Gyakori a túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, harag, mások akaratának, érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, vagy önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, túlzott irányítani akarás, kontroll elvesztése, kiszolgáltatottság érzete.

Gyakran kedvetlenek vagyunk és negatívan látjuk az életet. A gyermekkori negatív érzelmek is itt megmutatkoznak önzés, egoizmus, hirtelen harag és indulatosság formájában. Fizikailag pedig gyomor-máj-epe panaszok lépnek fel. 

A köldökcsakra az én érzelmeiért felel, itt vívjuk meg a külső és belső harcainkat, itt lakik a szenvedély. Sokszor úgy magyarázzák, hogy a fel nem dolgozott érzelmek, ezek a meg nem vívott harcok azok, mik ha nem tudjuk kiadni, megélni őket, ha nem tudjuk feldolgozni őket, s ezáltal elfogadni magunkat, akkor idővel ellenünk fordulnak, ezért támadják az emésztést szabályozó szerveinket. Ilyenkor hasi szerveink nem kapnak megfelelő energiát, ez sokszor felületes légzésben is megmutatkozhat.

A gyomorfekély tipikusan a félelmek produkálta betegség, az aggodalmak fel nem dolgozása hívja életre. Hasonló tőről fakad a hasra hízás is, ezzel mintegy betakarja csakráját az ember, védve mindazokat az elnyomott érzelmeket, miket itt raktároz. A cukorbetegség a súlyos érzelmi kontrollt jelezheti, szintén azok elnyomását, azok kifejezésének képtelenségét, ezt egyébként pszichológiai tesztekkel is igazolták már. Általánosságban minden tünet az elfojtásra utal, legyen az a gyomorégés, ahol a keserű érzelmek buknak föl néha vagy a máj és epeproblémák, mik a lefojtott dühtől törhetnek elő, de a csakrához tartozik a szem is, hisz érzékelése a látás, s a szem betegségei azt jelzik, az illető nem akar meglátni, észrevenni, tudatosítani valami fontosat az életében, ezért inkább szeme világát oltaná ki.

Társul még hozzá a mozgás, a változás fogalma. Önmagunk átalakítása, erővel, akarattal rendelkező lénnyé. Ha ezzel a csakrával foglalkozunk, az segít a különbségek áthidalásában és a teljesség elérésében a személyiség szintjén. Nem szabad engednünk, hogy az elme (ego) elnyomja bennünk a szivet, vagy a logikát képviselő bal agyfélteke eluralkodjon az intuíciót és kreativitást jelentő jobb félteke fölött. A köldökcsakra ereje gondoskodik arról, hogy fönntartsuk kapcsolatunkat az egész emberiséggel, ám mégis individuumok, egyedi lények maradhassunk.

A napfonat és a szakrális csakra között helyezkedik az "Inkarnációs csillag"-unk, ami a mi Lélekcsillagunk, a küldetés-tudatunk. A bölcsesség, a bőség, a mély öröm, az örvendezés, a teljesség és az arany középút megélése mentális és spirituális szinten. 

A napfonatcsakra  harmonizálása:
- Mantrával: RAM
- Színterápiával: sárga
- Drágakőterápiával: tigrisszem, topáz, borostyán, citrin
- Aromaterápiával: bergamott, rozmaring, levendula, citrom
- A természet érzékelésével: a tűz, gyertyaláng látványa, napfény, napozás, sárga virágok, napraforgó, sárga zöldségek, gyümölcsök fogyasztása

Általános tanácsok:
- Nézz szembe saját árnyék oldaladdal, pl. álmaid feldolgozása révén.
- Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által (küzdősport).
- Hordj meleg, sárga tónusú ruhákat, ékszereket, kiegészítőket.

A napfonatcsakra tisztítása:
- Valamely mozgásforma rendszeres gyakorlása.
- Emésztőrendszerünk karbantartása - időnkénti méregtelenítés; minél több sárga színű élelmiszer (paprika, kukorica, sütőtök, citromlé stb.) fogyasztása.
- A stressz fokozatos feloldása – a kiváltó okok fokozatos megszüntetése; közben relaxálás (fürdő, séta, pihenés, masszázs, a természetben való feloldódás stb.).
- Hangterápia – ritmikus zenék, rockzene.
- Színterápia – viseljünk sárgát.
- Aromaterápia: ámbra, bergamott, levendula.
- Kristály-terápia: borostyán, citrin, tigrisszem.

Napfonatcsakra-meditáció:

https://www.youtube.com/watch?v=OSxdW9IaxSs

Helyezkedj el kényelmesen. Néhány percig összepontosíts a légzésedre. Ezután képzeld el, hogy aranyszínű fényt lélegzel be a napfonatcsakra elülső has felőli  részén. A fény először ezt a csakrádat, aztán a hozzá tartozó összes szervedet elönti és átmossa arany fénysugarával. Majd érezd, ahogy a hozzá tartozó szervekben felgyülemlett elhasznált energiák fokozatosan feloldódnak, és minden kilégzéssel távoznak belőled. Tisztítsd, lélegezd át ebben az arany fényben Önmagadat, a mentális és érzelmi teredet. Érezd, ahogy a Nap aranya átjárja és tisztává, fényessé teszi Isteni Lényedet. Ebben a Fényben gyere vissza, és őrizd meg Magadnak Magadban. Áldás és Fény kísérje utadat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése