2014. június 1., vasárnap

A múlt lélegzete bennünk él

Spirituális módszerekkel a felismerés útján

Végtelen lehetőségek tárházával születünk mindannyian. A lerakodott múlt, a tapasztalat beszennyezi lelkünket, ezáltal a bennünk rejlő potenciálokat is. Kapunk egy életet, hogy ezeket a koszfoltokat eltávolítsuk, feloldjuk blokkjainkat és elérjünk saját ragyogásunkat. Hogy ezt hogyan érjük el, biztos recept nincsen. Minden ember mást él meg, máshogyan, éppen ezért nem is fog ugyanaz a módszer segíteni. Meríthetünk belőlük, de saját megtapasztalásaink vezetnek el az igazi sikerhez.

Az átalakulás hídján

Akárhol élünk és akár milyen stresszes vagy nyüzsgő napjaink vannak, egy biztos; a világ változik és egyre több információ áll a rendelkezésünkre. Hogy ebből mit szipkázunk be, milyen alapokra építünk, mennyire vagyunk kíváncsiak, az emberekként más és más. Győrben a Metamorfózis Ezoterikus Szellemi Iskola segít megismerni a „Titkot”, melyet Buddha, Mózes, Krisna, Mohamed és még sokan megéltek és elmondtak. Ezzel együtt el kell fogadnunk, hogy a hit, vallások nélkül is működik és létezik. Mégis több kell hozzá; a megtapasztalás. Grósz Emil, a Metamorfózis vezetője, egy hétvégi tanfolyam keretében a vivation és a rebirthing módszer segítségével mutatott utat, az értelmes és egészséges élet eléréséhez.

A belső csend megtalálása



A VIVATION légzés módszerét Jim Leonard és Phil Laut ( USA) fejlesztette ki.
Jelentése: fejlődés, újjászületés. Az elnevezés a VIVA = élet szóból ered. Megközelítőleg így fordíthatjuk: az élet ünneplése, az élet kiteljesedése, ahogyan a gyakorlati életben a személyes fejlődés formálódik. A módszer 1975-ben jött létre. Jim Leonard és Phil Laut a tapasztalatai módszeréhez fűzte a keleti fizikai és lelki spirituális fejlődés egyes elemeit. A vivation légzéstechnika használata lehetőséget ad arra, hogy hozzáférjünk a fizikai testben elnyomott mintákhoz. Az alkalmazott légzésmódszer az úgynevezett "folyamatos légzés."
A légzés elsősorban pihentet, megújítja az észlelést. A gondolkodás átértékelődik, így egyfajta kikapcsolódás jelent, amely segít orvosolni a múltbeli tapasztalatokat, hogy az életet új szemmel nézhessük.

A múlt válaszol

A légzésről, mint életünk természetes részéről Dr. Komin Vlagyimir tanítása szerint beszéltünk, ami az ember első felsírásától az utolsó leheletéig tart.  A transz felkészítő gyakorlatokkal, a csoport szereplői közötti bizalomépítéssel, vezetett és elgondolkodó „játékkal” kezdődött. Párosokat alkottunk és egymással szemben leülve négy percig a másik szemébe nézve, szó szerint éltük át „a szem a lélek tükre” mondás jelentését. Olyan képek és érzések jöttek fel, melyek a másik mélyebb megismerését és megértését adta.

Szemben a múlt


A pároknak később is fontos szerep jutott, mert míg az egyik fél lélegzett, addig a másik figyelt, majd cseréltünk. Megfogalmaztuk az egyéni kérdéseket és célokat, amit a segítő olvasott fel a megfelelő időben. Ezek gyógyító jellegű, hétköznapi problémákra irányuló, múltbéli elakadást segítő és önismereti válaszkeresések voltak.


A beszélő érzések

A transzlégzés hanyatt fekve, sámándobbal kísért tudatállapot megváltozását segítő zenére történt. A légzést Emil vezényelte, váltogatta az intenzív gyorsat, a lassú méllyel szünet nélkül. 10-12 perc után az akaratlagos légzés irányítását átvette a test, az idegrendszer, és eközben már meg is változott a tapasztalás természete. A következő fázisban a légzés hatására különféle élményeket láttunk, kivilágosodott a tudat, megszűnt az időérzék illetve a váltakozó érzelmi és tudatállapotok (pl. sírás, nevetés, béke) átélésével létrejöttek a képek. 

Ezt követően összeülve megbeszéltük, hogy az átéltek során milyen fontos és érdekes dolgokat tapasztaltunk, és a módosult tudatállapotban kapott élményeket miképp tudjuk a hétköznapi életünkhöz kötni. Az átélés hatására bizonyos problémákra választ kaptunk, így a transz egy nagy energiájú felszabadító érzést hozott magával.

Az újjászületés (REBIRTHING) légzésterápia Leonard Orr nevéhez kötődik.
Kísérletei során felfedezte, hogy egy bizonyos légzéstechnika során emlékképek idéződnek fel saját születésünkről. Mivel a traumatikus helyzetek fő kezelési módja a trauma biztonságos körülmények közötti képzeletbeli újraélése, Orr továbbfejlesztette a légzőgyakorlatokat, s azt tapasztalta, hogy hatásukra javulás lép fel az egészség, a mentális tisztaság és az érzelmi jólét terén. A rebirthing technika 1974-ben indult, majd társkutatókkal kísérve a terápiát Orr komplex, megtanulható rendszerré finomította. 

A magzati félelem

A második nap a tudatos újjászületés egyik leghatékonyabb eszközével foglalkoztunk, a rebirthing-gel. A fókusz a fogantatás előtti pillanatot is magába foglalóan a magzati lét stádiumain és a születésen van. Miután végigmentünk az elméleti rész megbeszélésén, újra csoportot alkottunk és öt percre elmerültünk egymás szemében. Ma már az igazi mélységét élhettük meg benne, mely most kiegészült még egy vizualizációval; egy állatot kellett felfedezni a másik tekintetében. Érdekes és találó elképzelések születtek, amelyek teljes valójában tükrözték az embert. A technika ma kétféle erősebb pulzáló légzést kívánt meg, amelynek a lényege, hogy a visszaszámlálás során eljutottunk a fogantatás előtti pillanatba, majd végigkövettük a kilenc hónap során megélt érzelmeket. Ez alatt rengeteg olyan külső behatás és érzelem éri a magzatot, amely befolyásolja a későbbi felnőtt életét.



Egy élet születik

Megéltük a valóban akartak-e, a bizonytalan szülő érzését. Az embrió ebben a szakaszban képtelen szétválasztani az érzelmeket, így a legnagyobb hatást a félelem teszi rá, hogy nem várják. Ezzel a saját létét kérdőjelezi meg, ebből alakul ki az önbizalomhiány és a kisebbrendűség, ami végig kíséri gyermek és felnőttkorát. Az újjászületés lehetővé teszi, hogy a testi szinten blokkolt energiák feljöjjenek, és a tudatunkban megértve elhagyjuk ezeket a negatív mechanizmusokat, amelyek akadályoznak bennünket a boldogságunkban.

A cél: Önmagunk feltárása

Mindegyikünknek megvolt a saját traumája és története, melynek felszínre törése megkönnyebbülést hozott. Nem csupán a test, a szellem és az érzések összehangolásáról volt szó, hanem egy olyan mély belső tudatosságot tapasztaltunk meg, amelyben a létezés lényegét és önmagunkon való túllépést értük el.

Tehát minél több behatás ér bennünket, annál több rakodik le belőlük. Olyan szűrőt kell használnunk, ami csak azt engedi be, amit be tudunk fogadni. Van, ami lassan szivárog be, van, ami egyszerűen lepattan róla és van, ami akadály nélkül egyből betalál és van, ami fokozatosan kopik ki az idővel. Gyakran esünk csapdába, veszünk el a tömegben és nem találjuk meg a nekünk valót. Ezért is fordul elő, hogy felvesszük más szerepét, más arcát és azt hisszük a sajátunkat játsszuk. Azt, hogy az elménk általunk használt rétege nem képes a valóság teljes megélésére, azt bárki megtapasztalhatja. Ezekkel a módszerekkel elérhetünk bensőnk legigazibb természetét, melynek igazsága olyannyira emberi és időtlen, hogy meghalad a korlátokat és túlmutat azon. Önmagunk megismerésén keresztül vezet el a belső béke és függetlenség állapotához.

Cser Melinda


Köszönet Grósz Emilnek és Szabó Zsoltnak.
Valamint Kakics Marikának és Csuti Henriette-nek.
Óriási élmény volt Veletek.
http://www.metamorfozis.eu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése